Blíže o pšenici špaldě čtěte zde.
Špaldové vločky se získávají tak, že se obilné zrno navlhčí v páře a pak se lisuje. Špalda obsahuje hořčík a vitamíny skupiny B, včetně vitamínu B17, jenž působí preventivně proti nádorovému bujení. Pšenice špalda je prastará obilovina, která nebyla šlechtěna, tudíž si zachovala velké množství cenných látek. Obilné vločky uchovávají většinu cenných látek – sacharidy, rostlinné bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, minerální látky, vitamíny i vlákninu.
Složení: Vločky špaldové, produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Návod k přípravě: Špaldové vločky můžete konzumovat buďto syrové nebo opražené, povařené či spařené horkou vodou nebo (sójovým) mlékem. Můžete k nim přidat ořechy a semena, sušené ovoce nebo med, použít je při přípravě müsli nebo granoly. Výborné jsou i s jogurtem. Při kuchyňské úpravě je můžete použít jako přílohu, zavářku do polévky, po rozemletí jimi můžete nahrazovat mouku při pečení moučníků a slaného či sladkého pečiva. Výborné jsou při přípravě karbanátků, k přípravě placiček atp.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 1480 kJ/352 kcal. Bílkoviny: 16 g. Sacharidy: 68 g. Tuky: 2,5 g. Popř. jiné (cholesterol, vitaminy apod.): 250 mg hořčíku (83 % DDD), 0,6 mg thiaminu (43 % DDD), 4,3 mg niacinu (24 % DDD)
Zatím nikdo nehodnotil.