Inkové nazývají quinou matkou obilí (i když se ve skutečnosti nejedná o obilninu, ale o semena druhu merlíku). Quinoa obsahuje vysoké množství bílkovin se vzácně vyváženým podílem aminokyselin a je přirozeně bezlepková.
HMOTNOST: 250 g
ZEMĚ PŮVODU: Bolívie
PŘÍPRAVA: Quinou propláchneme studenou vodou a vaříme podobně jako rýži. Necelé 2 hrnky vody a 1 hrnek quinoi přivedeme k varu a vaříme 15 – 20 min „na skus“ podobně jako těstoviny al dente.
POUŽITÍ: Quinou používáme jako přílohu místo rýže či brambor, jako základ sytých salátů a zavářku do polévek, a k přípravě sladkých kaší a nákypů. VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:
Energetická hodnota | 1484 kJ/351 kcal |
---|---|
Tuky | 5,0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny | 0,5 g |
Sacharidy | 58,5 g |
z toho cukry | 2,0 g |
Vláknina | 6,6 g |
Bílkoviny | 14,8 g |
Sůl | 0,02 g |
Blíže o Quinoe čtěte zde. Hand in Hand projekt - Fair Trade
Zatím nikdo nehodnotil.