FAIR TRADE

Vybraní výrobci

Rapadura 500g BIONEBIO



R0138

Rapadura 500g BIONEBIO

Více informací

113,95 Kč s DPH

  • Bio rapadůra, třtinová šťáva. 500g.

    Cukrovou třtinu, používanou při výrobě sušené třtinové šťávy RAPADURA, pěstují rodinné firmy zapojené do FAIR TRADE projektu HAND IN HAND v Brazílii na stejném místě ekologicky již od roku 1977. Pěstování cukrové třtiny i výroba třtinového cukru zde probíhá tradičním způsobem bez použití jakýchkoli syntetických hnojiv, herbicidů a pesticidů. Pro uchování úrodnosti země zde farmáři používají rotaci plodin a cukrovou třtinu střídají s luštěninami a rostlinami obohacujícími půdu. Spojením systému kompostování a ekologického chovu dobytka dochází k lepšímu toku živin, což vede k vyšší úrodnosti půdy a zdravějším rostlinám. Velkým problémem, zapříčiněným silnými tropickými bouřemi, je eroze půdy. Té se zabraňuje sázením rovnoběžně se sklonem kopců a začleněním křovin, stromů a dalších malých biotopů.

    Cukrová třtina se sklízí ručně mačetou. Listy se odříznou od stvolů a nechají na poli jako hnojivo. Farmáři nejen že nepoužívají pesticidy, ale také nevypalují pole před sklizní. Tento postup je běžný v konvenčním zemědělství pro usnadnění sklizně, protože na poli zůstanou stát pouze stvoly. Ekologické pěstování tak nejenom ochrání přirozené mikroprostředí a přírodu, ale také zabezpečí návrat výživných organických látek zpět do oběhu živin. Farmáři dopraví cukrovou třtinu do svého vlastního cukrovaru Planeta Verde ke zpracování. Zde se třtina lisuje a získaná šťáva se nejprve přefiltruje. Poté se koncentruje odpařováním ve velkých kotlích. Ke konci se míchá dokud nezačne krystalizovat.

    HMOTNOST: 500 g
    ZEMĚ PŮVODU: Brazílie
    POUŽITÍ: RAPADURA vyniká příjemnou karamelovou chutí. Je vhodná na pečení a vaření, ke slazení desertů, kávy a čaje. Lze použít místo bílého cukru vždy, kdy netrváme na čistě bílé barvě konečného pokrmu.
    VÝŽIVOVÉ INFORMACE: Běžné přírodní cukry se získávají oddělením vznikajících krystalků cukru od melasy, která zůstává jako vedlejší produkt. Na rozdíl od těchto cukrů se v případě RAPADURY zahuštěná třtinová šťáva suší na plátech a posléze namele. RAPADURA je tedy sušená třtinová šťáva, ve které zůstávají všechny minerální látky přítomné ve třtinové šťávě, které obvykle končí v melase. V průběhu celé výroby se věnuje velká péče zachování cenných vitaminů a stopových prvků. Obsah minerálních látek v přírodním třtinovém cukru RAPADURA je více než 1,5 %.
    100 g obsahuje v průměru:

    Energie1581 kJ / 372 kcal
    Bílkoviny0,1 g
    Sacharidy98 g
    Tuky0 g
    Sacharóza88 - 91 g
    Glukóza2 - 6 g
    Fruktóza3 - 6 g
    Železo5,25 mg (44,5 % DDD)
    Vápník148 mg (18,5 % DDD)
    Hořčík85,9 mg (28 % DDD)

    Cukr dále obsahuje neuvedené množství zinku a dalších minerálů. Z vitaminů obsahuje vitamin A a vitaminy skupiny B.

    Blíže o rapadůře čtěte zde. Hand in Hand projekt - Fair Trade

    Recenze

    Zatím nikdo nehodnotil.

    Napsat recenzi

    Rapadura 500g BIONEBIO

    Rapadura 500g BIONEBIO

    Rapadura 500g BIONEBIO

    Napsat recenzi

    11 x další produkt ve stejné kategorii:

    Zákazníci, kteří si koupili tento produkt, koupili také: