Je založena na teorii, že tím, že odstraníme většinu sacharidů (zejména obilí, škroby, mléčné výrobky a cukry) a jsou podávány pouze určité sacharidy, které vyžadují minimální trávení, může dojít ke snížení zánětů v těle. Vhodné např. Pro lidi s gastrointestinální (GI) poruchou včetně syndromu dráždivého tračníku (IBS), zánětlivé onemocnění střev (IBD), ulcerativní kolitida (UC), Crohnovy nemoci či celiakie.
Odstranění sacharidů, které jsou těžko stravitelné a způsobují záněty ve střevě je tedy podstata diety propagované biochemikem Elainem Gottschallem ve své knize, Prolomit bludný kruh: Střevní zdraví prostřednictvím stravy.
Účinnost této diety je podporována ohlasy mnoha lidí, kterým tato dieta pomohla a odstranila buď symptomy nemoci nebo ji úplně pozastavila.
Tím, že všechny cukry jsou zpracovány v žaludku a nepřechází dále do střev, zamezují vzniků škodlivých bakterií, které se jimi živí.
Sacharidy, které jsou povoleny vyžadují minimální trávení, jsou dobře vstřebávány a nenechávají prakticky nic pro „špatné“ bakterie. Doporučováno je jíst potraviny, které obsahují „dobré“ bakterie, jako jsou například domácí jogurt na denní bázi k doplnění zdravých bakterií ve střevech.
Protože se eliminují některé celé skupiny potravin, jako jsou mléčné výrobky a obilí, může se výrazně snížit nutriční kvalita stravy, která může vést k nutričním nedostatkům. Proto je důležité svůj jídelníček sledovat a doplňovat o určité vitamíny a minerály. Pokud bude však strava pestrá s vyloučením složitých cukrů, tento stav nenastává.
Zelenina (kromě konzerv)
Luštěniny (s výjimkou těch uvedených níže)
Nezpracované maso (průmyslově), drůbež, ryby a vejce
Přírodní sýry (kromě těch, které jsou uvedeny níže)
Domácí jogurt kvašené nejméně 24 hodin
Většina ovoce a šťávy bez přísad
Ořechy, arašídy ve skořápce, přírodní arašídové máslo
Oleje: olivový, kokosový, sojový a kukuřice
Slabý čaj a káva
Neochucená želatina
Hořčice a ocet
sacharín
Cukry: laktóza, sacharóza, vysoce fruktózový kukuřičný sirup, fruktóza, melasa, maltóza, isomaltóza, fruktooligosacharidy, a jakýkoli zpracovaný cukr
Všechny nakládané zeleniny
Všechny zrna: cokoli vyrobené z kukuřice, pšenice, pšeničné klíčky, ječmene, ovsa, žita, rýže, pohanky, sóji, pšenice špaldy a amarantu
Některé luštěniny: cizrna, fazolové klíčky, sójové boby, fazole mungo,
Škrobovitá zelenina: brambory, pastinák, výrobky z mořských řas, agar a karagenan
Konzervy a zpracované maso
Mléčné výrobky: mléko, zmrzlina, sušená syrovátka, komerční jogurt, smetana, podmáslí, zakysané smetany, a tyto sýry: ricotta, mozzarella, tvaroh, smetanový sýr, feta, tavené sýry, sýrové pomazánky.
Řepkový olej, komerční – běžná majonéza, kečup komerční, margarín, prášek do pečiva a balsamico
Čokoládové bonbóny, carob