Kategorie

Vybraní výrobci

SCD dieta je restriktivní dietní plán, který výrazně omezuje většinu sacharidů (složitých cukrů) v jídelníčku.



Je založena na teorii, že tím, že odstraníme většinu sacharidů (zejména obilí, škroby, mléčné výrobky a cukry) a jsou podávány pouze určité sacharidy, které vyžadují minimální trávení, může dojít ke snížení zánětů v těle. Vhodné např. Pro lidi s gastrointestinální (GI) poruchou včetně syndromu dráždivého tračníku (IBS), zánětlivé onemocnění střev (IBD), ulcerativní kolitida (UC), Crohnovy nemoci či celiakie.

Odstranění sacharidů, které jsou těžko stravitelné a způsobují záněty ve střevě je tedy podstata diety propagované biochemikem Elainem Gottschallem ve své knize, Prolomit bludný kruh: Střevní zdraví prostřednictvím stravy.

Účinnost této diety je podporována ohlasy mnoha lidí, kterým tato dieta pomohla a odstranila buď symptomy nemoci nebo ji úplně pozastavila.

Tím, že všechny cukry jsou zpracovány v žaludku a nepřechází dále do střev, zamezují vzniků škodlivých bakterií, které se jimi živí.


Sacharidy, které jsou povoleny vyžadují minimální trávení, jsou dobře vstřebávány a nenechávají prakticky nic pro „špatné“ bakterie. Doporučováno je jíst potraviny, které obsahují „dobré“ bakterie, jako jsou například domácí jogurt na denní bázi k doplnění zdravých bakterií ve střevech.

Co se může jíst?


Protože se eliminují některé celé skupiny potravin, jako jsou mléčné výrobky a obilí, může se výrazně snížit nutriční kvalita stravy, která může vést k nutričním nedostatkům. Proto je důležité svůj jídelníček sledovat a doplňovat o určité vitamíny a minerály. Pokud bude však strava pestrá s vyloučením složitých cukrů, tento stav nenastává.

Povolené potraviny:

    Zelenina (kromě konzerv)
    Luštěniny (s výjimkou těch uvedených níže)
    Nezpracované maso (průmyslově), drůbež, ryby a vejce
    Přírodní sýry (kromě těch, které jsou uvedeny níže)
    Domácí jogurt kvašené nejméně 24 hodin
    Většina ovoce a šťávy bez přísad
    Ořechy, arašídy ve skořápce, přírodní arašídové máslo
    Oleje: olivový, kokosový, sojový a kukuřice
    Slabý čaj a káva
    Neochucená želatina
    Hořčice a ocet
    sacharín



 Zakázané potraviny při SCD:

    Cukry: laktóza, sacharóza, vysoce fruktózový kukuřičný sirup, fruktóza, melasa, maltóza, isomaltóza, fruktooligosacharidy, a jakýkoli zpracovaný cukr
    Všechny nakládané zeleniny
    Všechny zrna: cokoli vyrobené z kukuřice, pšenice, pšeničné klíčky, ječmene, ovsa, žita, rýže, pohanky, sóji, pšenice špaldy a amarantu
    Některé luštěniny: cizrna, fazolové klíčky, sójové boby, fazole mungo,
    Škrobovitá zelenina: brambory, pastinák, výrobky z mořských řas, agar a karagenan
    Konzervy a zpracované maso
    Mléčné výrobky: mléko, zmrzlina, sušená syrovátka, komerční jogurt, smetana, podmáslí, zakysané smetany, a tyto sýry: ricotta, mozzarella, tvaroh, smetanový sýr, feta, tavené sýry, sýrové pomazánky.
    Řepkový olej, komerční – běžná majonéza, kečup komerční, margarín, prášek do pečiva a balsamico
    Čokoládové bonbóny, carob