Blíže o ořechách čtěte zde.
Vlašské ořechy obsahují lecitin, fosfor a vitamin B6, které zlepšují duševní výkonnost a nervové soustavě navracejí sílu a rovnováhu. Vlašské ořechy se doporučují i při neurologických těžkostech; jsou totiž bohaté na esenciální mastné kyseliny. Studenti, duševně pracující a ti, kdo trpí podrážděností, depresí, stresem či nervovým vyčerpáním, by proto měli jíst hrst ořechů denně, nejlépe ke snídani.
Donedávna se lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu zakazovalo konzumovat ořechy, a to zejména vlašské. Výzkumy vedené dr. Sabatém na Univerzitě v Loma Lindě v Kalifornii ale přesvědčivě ukazují, že pokud denně jíme 80 g vlašských ořechů po dobu dvou měsíců, hladina LDL (tzv. špatného) cholesterolu se sníží o 16 %.
Složení: Vlašské ořechy
Návod k přípravě: Syrové ořechy je nutné velmi dobře rozkousat. V případě že jsou pro organismus těžko stravitelné pomůže, když se z nich odstraní tenká žlutá slupka. Mleté jsou vhodné pro lidi, kteří je nedokážou rozkousat. Z vlašských ořechů se dají připravit chutná a velmi zajímavá vegetariánská jídla.
Kalorická hodnota/energie (na 100g): 2738 kJ/654 kcal. Bílkoviny: 15,2 g. Sacharidy: 13,7 g (z toho cukry 2,6 g). Tuky: 65,2 g (z toho nasycené mastné kyseliny 6,1 g). Vláknina: 6,7 g. Popř. jiné (cholesterol, vitaminy apod.): Sodík 0,002 g, thiamin 0,34 mg (24,4% DDD), hořčík 158 mg (52,7% DDD), železo 2,9 mg (20,7% DDD), fosfor 346 mg (43,3% DDD), draslík 441 mg.
Zatím nikdo nehodnotil.