Řasy kombu 100g. Blíže o řasách čtěte zde.Kombu (u nás je známá také pod názvem kelp) je hlubokomořská řasa rostoucí v čistých, chladných vodách severu. Kombu je jednou z řas nejbohatších na jód. Po staletí Číňané používali Kombu při poruchách štítné žlázy. Kombu tvoří tvrdé listy (dorůstající délky 5-10 metrů), které mají po usušení tmavě zelenou barvu. Někdy bývají potaženy bílým přírodním práškem. To je způsobeno kyselinou glutaminovou, díky níž jsou luštěniny vařené s Kombu lépe stravitelné a rychleji se uvaří. Řasy, které jsou vlastně jakousi mořskou zeleninou, obsahují o 10-20 procent více minerálních látek než běžná zelenina. Navzdory vysoké schopnosti vstřebávat minerály neabsorbují řasy z mořské vody škodlivé látky. Kde je stupeň znečištění vody příliš vysoký, tam řasy prostě nerostou. Řasy servírujte sice v malých množstvích, ale zato pravidelně. Používají se spíše jako koření při vaření luštěnin (doba přípravy se tím zkracuje) nebo se přidávají pro zvýraznění chuti do polévek či zeleninových jídel.Složení: Kombu (Laminaria japonica)Návod k přípravě: Kombu můžete použít k ochucení obilninových a zeleninových pokrmů. Opláchněte a vložte do vody na 20 minut. Vařte 45-60 minut. Ke konci můžete ochutit sójovou omáčkou.Kalorická hodnota/energie (na 100g): 586,2 kJ/140 kcal). Bílkoviny: 8,3 g. Sacharidy: 56,5 g. Tuky: 1,3 g. Popř. jiné (cholesterol, vitaminy apod.): 3,0 g
Zatím nikdo nehodnotil.