R2658
Stolní sladidlo Stevia 7.8g/150 tablet
84,74 Kč s DPH
Datum dostupnosti:
Sladidlo Stévie je přírodní sladká látka pocházející z rostliny Stevia rebaudiana Bertoni. Jako první využívali rostlinu indiánské kmeny z oblasti Paraguajie a Brazíliie. Sladili si s ní maté a používali ji také v přírodní medicíně, na pálení žáhy či jako ústní vodu. Toho si během španělské kolonizace v 16. století všiml španělský botanik Petrus Jacobus Stevus, díky němuž získala Stévie i svůj latinský název. Důkladněji pak byla tato bylina popsána švýcarským botanikem Moisésem Santiagem Bertonim, ovšem až v roce 1931 byly dvěmi francouzkými chemiky z této rostliny izolovány glykosidy, které stévii dávají sladkou chuť – byly pojmenovány steviosidy a rebaudiosidy.Velkého rozšíření se ale Stévie dočkala až na počátku 70tých let, kdy se japonská firma Morita Kagaku Kogyo Co., Ltd začala zabývat možností použít Stévii jako náhražky cukrů v nápojích a dalších produktech potravinářského průmyslu. V současné době má stévie 40% podíl na japonském trhu se sladidly. Zde se také používá i v nealko nápojích např. Coca Cola. Stévie jako sladidlo:Komplex sladivých látek obsažený téměř v celé rostlině mimo kořenů, zejména v listech je tvořen několika diterpenickými glykosidy nazývanými souhrnně steviosid. Kromě samotného steviosidu jsou v rostlině obsaženy ještě tyto: rebaudiosid A, jenž je sladší než steviosid 1,3 – 1,5x, rebaudiosid C, D, E, dulkosid B a steviolbiosid. Pro potravinářské využití se glykosidy extrahují vodou z usušených listů, dále se čistí, koncentrují a krystalizují. Výsledkem je bílý prášek 250-300krát sladší než sacharóza.Látka je stálá i za tepla, nemění se jeho pH a nekvasí. Díky tomu se steviosid v mnoha zemích na světě používá ke slazení potravin, nápojů, v cukrářství, konzervárenském průmyslu, při výrobě zubních past a žvýkaček. Ceněna je také kvůli jejím léčivým účinkům a hlavně kvůli vysoké sladivosti. Zdravotní benefity: na rozdíl od cukru je stévie nekalorická; stévie neškodí zubům, dle některých výzkumů dokonce pomáhá kazivosti zubů předcházet; jedná se o přírodní produkt, bez přidaných chemikálii; je vhodná i pro diabetiky; dle doporučení WHO (světová zdravotnická organizace) je stévie vhodná i při hypertenzi, dokonce ji může redukovat, ale tyto závěry nebyly potvrzeny); pomáhá redukovat příjem kalorií ve stravě a tím bojovat s častou civilizační chorobou – obesitou; některé typy sladidla připraveného ze stévie jsou chuťově velmi blízké cukru (zejména ty s vysokou koncentrací Reb A); Vzhledem k tomu, že toto sladidlo bylo konečně povoleno i v Evropské unii, a České republice, s radostí Vám představujeme naši novinku - první tabletové sladidlo na bázi stévie od tradičního českého výrobce náhradních sladidel FAN. Stevia, tak sladí příroda ... Naše tabletové sladidlo v sobě spojuje úžasné sladící vlastnosti výtažků z rostliny Stevia rebaudiana Bertoni a dalšího sladidla přírodního původu, erythritolu, alkoholového cukru vyráběného fermentací ovocného cukru pomocí přírodních kvasnic. Sladidlo na bázi Stévie je téměř nekalorické (v USA či Japonsku označováno jako nekalorické), je v tabletové formě, v praktickém dávkovači. Jeho chuťové vlastnosti jsou téměř shodné s cukrem. Ve větších koncentracích je ale možné cítit lehce pendrekovou příchuť, která je sladidlu Stévie vlastní. Použítí je univerzální, sladidlo ze stévie je termostabilní, můžete s ním tedy sladidit jak teplé, tak studené nápoje, nebo ho použít při vaření či dokonce sterilování ovoce a zeleniny. Užití je prakticky neomezené. Složení: sladidla: erythritol, sladidlo steviol-glykosid (20%), regulátory kyselosti: citronan monosodný a hydrogenuhličitan sodný, tabletovací přísady: mikrokrystalická celulóza a stearan hořečnatý.Výživové hodnoty:1 tableta - 0,13 kJ/ 0,03 Kcal, cukry 0,024 g, bílkoviny 0,005 g, tuky 0 g.Sladivost:Jedna tableta sladí jako malá kostka cukru.
Zatím nikdo nehodnotil.