Země původu: Česká republika
Medovicový – lesní med: zdrojem tohoto medu je medovice, což je hustá, sladká tekutina vzniklá činností rovnokřídlého hmyzu (zejména mšic – medovnic, zdobnatek a puklic), které sají mízu lesních dřevin (zejména jehličnatých stromů - smrku a jedle).
Tento med je obvykle tmavší až téměř do černa, což způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin. Obsahuje v porovnání s nektarovými medy více fruktózy, složitých cukrů, dextrínů a především minerálních látek, stopových prvků a organických kyselin, navíc se má značný baktericidní účinek – ničí řadu mikroorganismů, včetně škodlivých.
Lesní medy se vyznačují charakteristickou a výraznou chutí – jsou velmi ceněné, oblíbené a žádané.
Sacharidy (cukry) – jednoduché – fruktózu, glukózu, složité – sacharózu, arabinózu, melecitózu aj.Dextriny, Proteiny (bílkoviny)Vitamíny – zejména B1, B2, B3, C aj., Hormony, EnzymyMinerální látky a stopové prvky: zejména draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, síru, mangan, zinek, měď aj., Rostlinná barviva, silice, koloidy, aromatické – vonné látky, pyl (viz dále) aj.
Obrázek může být ilustrativní.
Zatím nikdo nehodnotil.